Barion Pixel
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Wifi sugárzásnak kitett magok - Egy érdekes kísérlet

Wifi sugárzásnak kitett magok - Egy érdekes kísérlet Kilencedikes dán tanulók fillérekből levezettek egy olyan kísérletet, ami mögé a hivatalos tudomány máig nem mer felsorakozni.
WiFi router mellé kerti zsázsát ültettek, ami nem akart kinőni.

Kilencedikes dán tanulók fillérekből levezettek egy olyan kísérletet, ami mögé a hivatalos tudomány máig nem mer felsorakozni.
WiFi router mellé kerti zsázsát ültettek, ami nem akart kinőni.

Jórészt parttalan vita folyik arról, hogy a korunkban már igen elterjedt vezeték nélküli eszközök által kiadott rádióhullámok ártalmasak-e az egészségünkre, vagy nem.
Egy bő évtizeddel ezelőtt még a televízió, a rádió, az adótornyok és a nagyfeszültségű vezetékek álltak az ilyen viták középpontjában, manapság azonban sokkal közelebbi rádiósugárzási forrásoknak vagyunk szinte állandóan kitéve – a mobiltelefonoknak és a routereknek.

Saját élményeiből indult ki az az öt, 15 év körüli lány, akik tudományos kísérletük témájául a mobiltelefon rádiósugárzásának hatását választották.
Azt tapasztalták ugyanis, hogy ha alvás idejére is maguk mellé vették mobiljukat és az az éjszaka során a fejükhöz közel hevert bekapcsolt állapotban, akkor másnap nehézségeik adódtak az iskolában a koncentrálással.

Innét jött az ötlet, hogy tanulmányozzák a mobiltelefonok emberekre gyakorolt hatását, de ehhez a dániai Hjallerup Iskola – ahova a lányok járnak – nem tudott megfelelő forrásokat és felszerelést szerezni, így végül beérték egy marék növénymaggal és két Wi-Fi routerrel.

Hat tálcányi kerti zsázsa-magot helyeztek el egy közvetlen sugárzástól mentes vizsgálati környezetben, hatot pedig két router közelében.
Az adóenergiával és a távolsággal kalkulálva úgy pozicionálták a tálcákat, hogy azok hasonló erősségű sugárzásnak legyenek kitéve, mint egy mobiltelefonáló.
Tizenkét napon át figyelték, mérték, fotózták mindkét telepet, és az eredmények magukért beszélnek. A sugárzásnak kitett magvak közül a legtöbb elpusztult, vagy a fejlődés már a legelső szakaszban elakadt. A közvetlen sugárzástól mentes „veteményes” ellenben zöldellt és növekedett.

wifi

Ez a kísérlet első helyezést hozott a helyi tudományos diákversenyen és világszerte felkeltette a kutatók érdeklődését.

Az ember nem képes érzékelni a rádióhullámokat, melyek serege napi rendszerességgel áthalad a testünkön, de valamilyen hatásuk biztos van ránk. Ugyan már hosszú évek óta használnak mobiltelefonokat és WiFi routereket is emberek milliói, mégis, eddig egyetlen, a kérdésekre választ adó, átfogó és hiteles tudományos kísérletsorozat és elemzés sem látott napvilágot a témában.

A kutatóintézetek hagyományosan csak a rádióhullámok sejtekben okozott hőmérséklet-növekedésével kapcsolatban publikáltak eredményeket, de ez talán épp a legelhanyagolhatóbb aspektusa lehet a rádióhullámok élővilágra gyakorolt hatásának.

Bizonyára sokakban felmerül a gyanú, hogy a technológiai cégektől általában korántsem független kutatók és laborok nem biztos, hogy megengedhetnék maguknak, hogy kimondják: a mobiltelefon vagy a router használata valamilyen mértékben és módon káros.

De ha mégis így lenne, vajon hányan akarnának vagy tudnának lemondani a használatukról?

Forrás: www.dr.dk

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus