Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Teljes kiőrlésű zsemle

Tóbi Andrea
2015. 04. 07. 12:26:00
Teljes kiőrlésű zsemle Egy kedves Ismerősömtől kaptam ezt a receptet. Náluk nagyon bevált, gondoltam én is kipróbálom. Kata lányom most is szívesen segített. Igazából a zsemle készítés mindig jobban izgatott,  mint a kenyér. Ezért is örültem ennek a teljes kiőrlésű lisztet alapul vevő receptnek. 

A krumpli azért tesz jót a zsemlének, mert nem lesz olyan tömör, mint általában a teljes kiőrlésű pékárúk

Hozzávalók:. 50 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 dl langyos víz, 10 gr só, 2db közepes nagyságú krumpli.

Elkészítés: Kb. 1,5 dl langyon vízben futtassuk fel az élesztőt. A héjában főtt krumplit hűtsük le, majd nyomjuk át krumplinyomón, vagy reszeljük le. Adjuk hozzá a liszthez, majd öntsük bele az élesztős vizet. Sózzuk, és szépen lassan keverjük hozzá a többi vizet. Folyamatosan dagasszuk, levegőztessük, addig,  míg el nem válik a tálunk falától. Ehhez mindig folyamatosan adnunk kell egy-egy kis mennyiségű lisztet. Ha, könnyű, levegős bucit kaptunk, akkor meleg helyen kelesszük kb. 50 percet. Kelesztés után újra alaposan gyúrjuk át, hajtogassuk, levegőztessük. Formázzunk kis zsemléket, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. A tetejüket bevágjuk, majd megkenjük mézzel elkevert vízzel, ettől lesz majd szép fénye, és megszórjuk tetszés szerinti magokkal. A tepsiben még hagyjuk kb. fél órát kelni.

A sütőt előmelegítjük 100 fokra, majd miután betettük a zsemléket felemeljük a hőfokot 200 fokra. Mikortól elérte a 200 fokot a sütő hőmérséklete, onnantól számítva kb. 40 percig sütjük. Mikor kivesszük a sütőből,  érdemes egy kicsit hideg vízzel megspriccelni a zsemléket, ettől még ropogósabb lesz.

Nagyon finom, mutatós és  ropogós lett a végeredmény. Mindketten megállapítottuk, hogy eddig ez a legjobb zsemlénk.

Tartalomhoz tartozó címkék: kedvenc receptek
blog comments powered by Disqus