Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Q1 és Q10 vitamin fontosságai egészségünk megőrzésében

Q1 és Q10 vitamin fontosságai egészségünk megőrzésében

Ismered a  Q1 és Q10 vitamin fontosságát szervezetünk egészséges működésével kapcsolatban?
Temészetgyógyászként n
aponta szembesülök a vizsgálataim során ezeknek a vitaminoknak a hiányával. 35 év felett kialakult betegségeknél gyakori ezeknek a vitaminoknak, és az ásványi anyagoknak a hiánya.

 

 

Q1+Q10+szelén újabb szív- és érrendszeren elért tudományos hatásai!

Az utóbbi években nagy számban jelentek meg Q10 tartalmazó készítmények az étrend-kiegészítők piacán és egyre több vizsgálat látott napvilágot a hatóanyaggal kapcsolatosan.1978-ban Peter Mitchell a Q10 sejtszintű hatásaival kapcsolatos kutatásaiért kapott Nobel díjat.

A mai napig több placebo kontroll vizsgálat is alátámasztotta a Q10 előnyös szerepét a szívbetegségek kezelésében, valamint a szívbetegek életminőségének növelésében. Ezekre a megfigyelésekre hivatkozva ajánlotta az Amerikai Kardiológus Társaság a szívelégtelenség kezelésében a Q10 alkalmazását

2007-ben ausztrál kutatóknak (Rosenfeldt és munkatársai) sikerült bizonyítani a Q10 vérnyomás csökkentő hatását is, főként enyhe fokú magas vérnyomásban szenvedő betegek esetében. Hatóanyag vizsgálatokkal sikerült olyan vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre is rátalálni, amelyek képesek a Q10 hatékonyságát még tovább fokozni. Ilyen anyag például a Q1.

Egy tavaly közölt tanulmányban az Ulf Dahlström professzor vezette svéd orvos csoport arra mutatatott rá, hogy szerves szelén és Q10 együttes adása jelentősen csökkenti a szív és érrendszeri halálozások számát, főként az idősek körében. Arra is felfigyeltek, hogy a szívizom erejét is növelte a természetes hatóanyag kombináció, amely így megnövekedett munkavégzésre lett képes.

A szív és érrendszert érintő betegségek mellett egyéb kórképekben is előnyösnek találták a Q10-et. Közel 10 évesek azok a megfigyelések, amelyek a Q10 hatékonyságát figyelték meg Alzheimer-kórban és Parkinsonos betegekben.

Ezekre a megfigyelésekre alapozva, több év hosszúságú követéses klinikai vizsgálatsorozatot engedélyeztettek az USA-ban, amelyek kiértékelése napjainkban is folyamatban van. Megállapíthatjuk, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek a Q1 és a Q10 +szelén szedése kifejezetten ajánlott!

MIT KELL TUDNI A Q10 KOENZIMRŐL:
A Q10 koenzim egy vitaminszerű anyag, azzal a különbséggel, hogy a szervezet képes az előállítására. Mivel a szervezetben megtermelt mennyisége 30-35 év környékén jelentős mértékben csökken, így ettől az időponttól kezdődően célszerű a pótlása. A Q10 esszenciális komponense a mitokondriumnak (sejtek energiaközpontjai), és elsődleges feladata a szervezet energiatermelő folyamataiban van. 

Mire használjuk/ Főbb hatásai:
– Segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket (elsősorban a szívelégtelenséget), illetve a már kialakult rendellenességek esetén is javulást eredményezhet a használata.
Szívinfarktus: Egy kis betegpopuláción elvégzett vizsgálat a Q10 pótlást hatékonynak találta az életminőség javítás tekintetében a szívinfarktus kezelésére, abban az esetben, ha a terápiát 3 napon belül elkezdték.
Magas vérnyomás: Az eddigi megfigyelések alapján az mondható el, hogy 8-15 Hgmm-rel képes csökkenteni a vérnyomás értékét.
Angina: Az eddigi klinikai megfigyelések azt támasztják alá, hogy a Q10 alkalmazása csökkenti az anginás panaszok előfordulását és növeli a terhelés szívhatásait.
– A szervezetben erős antioxidáns hatással rendelkezik, amely hatását főleg a mitokondriumban fejti ki. Egyúttal a szervezetben véd az LDL-koleszterin oxidációja ellen is.
– Mitokondriális betegségek: A Q10 és/vagy Q1 alkalmazása a korábban bemutatott biokémiai hatás alapján indokolt a következő kórképekben: izomsorvadással járó betegségek
Immunrendszer erősítő hatással is rendelkezik, aminek a magyarázata az, hogy az immunsejtek igen energiaigényesek, a Q10 koenzim pedig segíti az energiatermelésüket.
– Csökkentheti a regenerációs időt, mivel részt vesz az ATP termelésében. Krónikus fáradtság szindróma esetén is segíthet.
– Az idősödő szervezet egyre kevésbé képes elegendő Q10-et termelni, így pótlása csökkentheti az öregedéssel járó panaszokat és a degeneratív elváltozások esélyét. 
–  Életkor-függő macula degeneratio: Egy klinikai vizsgálat azt mutatta ki, hogy acetyl-L-carnitine, n-3 zsírok és a Q10 adagolása csökkenti az életkor-függő macula deneratio / időskori látásromlás, sárgafolt sorvadás /  kialakulását.


További előnyei:

-  Segíti a fogínybetegség gyógyulását.
-  Segít apává válni. Klinikai vizsgálatokkal kimutatták, hogy a koenzim Q10
napi pótlása csaknem megduplázza az ondósejt mozgékonyságát, így jelentősen megnő a termékenység esélye.
– Úgy tűnik, védi az idegeket, lassítja a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór súlyosbodását.
Alzheimer-kór: Klinikai vizsgálatok azt bizonyították, hogy a Q10 és/vagy Q1 alkalmazása csökkentette a dementia kialakulását és progresszióját Alzheimer-kórban. 
Parkinson-kór: Klinikai vizsgálatok azt bizonyították, hogy a Q10 és/vagy Q1 alkalmazása csökkentette a Parkinson-kór tüneteit.
– A kutatások szerint a Q10 koenzim stabilizálja a cukorbetegek vércukorszintjét.
Lassítja az öregedést, jelentős antioxidáns hatásának köszönhetően.
Segítheti a fogyást, bár inkább csak abban az esetben, ha az illetőnek a kiegészítés előtt alacsony volt a Q10 koenzim szintje.

Hogyan használjuk :
– A Q10 koenzim zsírban oldódó anyag. Így ajánlatos zsírt tartalmazó étkezés közben/után bevenni, ez fokozhatja a felszívódó mennyiséget. Naponta 50-200 mg szedése javasolt. A Q10 koenzim hosszú távú kiegészítő, sokszor egy-két hónapot is igénybe vesz, mire pozitív hatásai megnyilvánulnak. 
– Még nagy adagokban is igen biztonságos táplálék-kiegészítő. Mivel megfelelően nem vizsgálták még ki, terhes, illetve szoptató nők ne fogyasszák.
– Toxicitás: nincs.
– Tiltás: nem szerepel semmilyen tiltólistán.

Kölcsönhatások egyéb hatóanyagokkal:

–  Q1 szükséges ahhoz, hogy a Q10 az antioxidáns, illetve energiatermelésben játszott szerepét beöltse.
–  Szelénnel történő együttes alkalmazásakor a szívelégtelenségre kifejtett pozitív hatások felerősödnek.
–  A Warfarin (ami egy vénás thromboembolia kialakulása elleni gyógyszer) hatását csökkentheti a Q10 koenzim kiegészítés, így nem ajánlott ebben az esetben a szedése.
–  A sztatin tartalmú koleszterincsökkentők negatívan befolyásolják a Q10 koenzim szintet a szervezetben, így ekkor külső pótlása javasolt.
Forrás: Celsus természetgyógyászati kft  

A koenzim Q10 képes arra, hogy megállítsa, vagy lelassítsa a daganatok növekedését. Mérsékeli a kemoterápia káros mellékhatásait, erősíti az immunfunkciókat és megnöveli az energiaszintet az egészséges sejtekben.

A kemoterápia során nem csak a rákos sejtek károsodhatnak, hanem az egészségesek is, és néha emiatt a terápiát azonnal meg kell szakítani. A legújabb kutatások szerint a koenzim Q10 képes felvenni a harcot a kemoterápia károsító hatásaival szemben is. A daganatsejtek elpusztítására használt gyógyszerek többsége a sejtek örökítő anyagát károsító vegyi anyag, mely az egészséges sejteket is roncsolja. A mellékhatások közül talán a legsúlyosabb a szívizom- és a májsejtek károsodása. A legújabb közlemények szerint a kemoterápia szív- és májkárosító hatását a koenzim Q10 nagymértékben csökkenteni tudja. A koenzim Q10 2007-ben ünnepelte felfedezésének 50. évfordulóját, azonban csak az elmúlt 10-12 évben került a figyelem középpontjába, mikor felismerték, hogy a szív- és agyi funkciók megóvásán túl a rákkal való küzdelemben is kiemelkedően fontos szerepet tölthet be.
Forrás: Dr Hidvégi Máté

MIT KELL TUDNI A Q1 KOENZIMRŐL:

– Q1 szükséges ahhoz, hogy a Q10 az antioxidáns, illetve energiatermelésben játszott szerepét beöltse.
– Szelénnel történő együttes alkalmazásakor a szívelégtelenségre kifejtett pozitív hatások felerősödnek.
  

Tartalomhoz tartozó címkék: hír