Barion Pixel
Menü
Ár:
1.990 Ft

Szerves szelén - 100 mcg- 60 db

Ár:
1.990 Ft
Egységár: 33,17 Ft/db

Az antioxidáns hatású szelén hozzájárulhat a szervezet ellenálló képességének növeléséhez, a szabad gyökök megkötéséhez, a pajzsmirigy funkcióinak támogatásához, az immunrendszer erősítéséhez.

 
 

Leírás és Paraméterek

A szelén a megfelelő növekedés, fejlődés, az immunfunkció és az anyagcsere dinamikus és alapvető kelléke.

A szelén esszenciális tápanyag

A szelén egyike az „esszenciális” tápanyagoknak, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezet nem képes maga előállítani, azt élelmiszerekkel kellene felvennünk. 
És, hogy miért csak kellene? 
Mert a kilúgozott földek szeléntartalma – különösen Európában – drasztikusan csökkent az elmúlt 60 évben, így az élelmiszerekkel felvett szelén mennyisége kevesebb, mint a felére esett vissza.
Ez gondot is jelent az egészségügyi szakembereknek, akik az élelmiszerek, illetve a talaj szelénpótlását már 2005 óta szorgalmazzák…. lásd lejjebb.

A szelén hiányának a szív, az ízületek, a szem, az immunrendszer, a pajzsmirigy és a reproduktív szervek látják kárát. Naponta csak egy nagyon pici mennyiségű szelénre van szükségünk, kb. 100-200 mikrogrammra, vagyis egy gramm 100-200 milliomod részére, de ez a piciny mennyiség óriási hatással van szervezetünkre.

Csakis szerves, organikus minőségű szelént válassz!

Szelén kiegészítők szedésével biztosíthatjuk a megfelelő szelénbevitelt, de azért vannak különbségek. A szelén többféle formában létezik; szelén metionin (organikus szelén), szelenit és szelenát.

A szelenit és a szelenát nem más, mint a szelén szervetlen formái, felszívódási rátájuk kb. 50%, ráadásul a szervetlen szelénformák sajnos magukban hordozzák a szelénmérgezés eshetőségét is, míg a szelén organikus formája esetén - a kutatások jelenlegi állása szerint - akár napi 1600 mikrogramm is jól tolerálható, a toxicitás jelei nélkül. 
Bár a legtöbb szakember szerint általánosan napi 100-200 mikrogramm fogyasztása az ideális, és maximum 600 mikrogrammig emeljük a napi adagot olyan esetekben, mint amilyenek az autoimmun betegségek is.

A szelén étrend kiegészítők közül a L-szelenomethionin (szelén metionin, azaz organikus szelén) hasznosul a legjobban, kb. 90%-ban. Valójában a szelénnek csak a szerves változata emeli a vér szelénszintjét a szervezetben. Ez pedig a biohasznosulásnak köszönhető.

Ez a szelén tabletta könnyen lenyelhető, kiváló felszívódású, L- szelenometionin formájú, szerves, organikus szelént tartalmaz, minden egyes tablettában 100 mikrogrammos (µg) szelén tartalommal!

Mi mindenre jó a szelén?

A szelén tehát egy esszenciális, antioxidáns nyomelem, amelynek az emberi szervezetben zajló számos biológiai folyamatban jelentős szerepe van, így a legkülönbözőbb módokon gyakorol jótékony hatást az egészségünkre;

A szelén nagyon fontos szerepet játszik a mentális frissesség, az egészséges immunrendszer és a termékenység karbantartásában mind férfiak, mind nők esetében. 
Optimalizálja a pajzsmirigy működését, csökkenti a gyulladást - különösen hasznos ízületi gyulladások kiegészítő terápiájaként. 
Képes távol tartani bizonyos szívbetegségeket, fenntartja a hormonok egyensúlyát, enyhíti az idő előtti öregedés jeleit, egészségesebbé teszi a hajat, és a hajas fejbőrt – különösen korpásodásesetén, és nem utolsó sorban nagyon fontos rákprevenciós tápanyag.

Mi a probléma a szelénnel?

Kevés van belőle! A gabonafélékben és a belőlük készült élelmiszerekben levő szelénmennyiség nagyban függ a talaj és a víz szelén koncentrációjától. Sajnos a savas esők, a tömegtermelés és tömegtermesztés kilúgozott földeket eredményezett, ami jelentősen csökkentette az elérhető szelén beviteli lehetőségét (is). 

Általánosan elfogadott tény, hogy az Egyesült Királyságban, Közel-Keleten és Európában, különösen Kelet-Európában, a talaj elégtelen szelén szintje következtében alacsony a szelénbevitel.

Olyannyira nagy problémát jelent a földek ingadozó - és fenti területeken erősen megcsappanó -szeléntartalma, hogy 2005 óta folyamatosan sürgetik az egészségügyi szakemberek a szelénpótlást, leggyakrabban a földek vagy a napi fogyasztású kenyerek szeléndúsításának ötletével.

„Ha szeléntartalmú műtrágyával javítanák a talajt, könnyen el lehetne érni, hogy mindenki hozzájuthasson az ajánlott napi szelénmennyiséghez, és ez jótékony hatással volna az emberek egészségére. A szelénben gazdag élelmiszereket – pl. brazil dió, vese, kagyló – nehéz beépíteni a napi étrendbe, ráadásul szeléntartalmuk változó, a szerint, milyen talajon termesztették őket.”

Margaret Rayman professzor, szelénszakértő a Surrey Egyetemről, kijelentette: „Rengetegen vannak, akik ilyen ételeket soha nem esznek. Mindenki fogyaszt viszont gabonapelyheket, tehát inkább ebben az irányban kellene gondolkodni. Azt jelen pillanatban nehezebb meghatározni, mennyi szelént viszünk be a szervezetünkbe élelmiszerekkel, az étrend kiegészítők szedésével viszont ez a bizonytalanság megszűnik.

Az észak-kínai Keshan régióban előforduló szelénhiány olyan súlyos méreteket öltött, hogy a nyomában elterjedt szívbetegséget (kardiomiopátia) azóta Keshan betegségnek nevezik. A kínai kormány programjai az 1970-es években – amikor szelén étrend kiegészítőket juttattak a lakosságnak – nagymértékben csökkentették a Keshan betegség előfordulását. 

A Kínában, Tibetben és Szibériában tapasztalható alacsony szelénkoncentrációnak szerepe lehet a Kashin-Beck betegség, az arthritis egyik típusának gyakori előfordulásában.

Tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a szelén:

 • számos biológiai sejtfolyamatban vesz részt, mint az oxido-reduktív enzimek és citokrómok alkotórésze
 • antioxidáns, segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől, amely romboló hatással van a sejtekre és a szövetekre; nélkülözhetetlen eleme az antioxidáns enzim, a glutationeperoxidáznak
 • immunrendszer – a szelén immunmodulátorként működik, ami azt jelenti, hogy egyaránt segít a túlműködő és az alulműködő immunrendszer eseteiben. Részt vesz a vírusfertőzések elleni védekezésben is, megkétszerezi a limfociták védekezőképességét
 • segíti a pajzsmirigy megfelelő működését - a pajzsmirigyben több szelén van, mint bármely más szervünkben, és fontos szerepet játszik a pajzsmirigy hormon termelésében és anyagcseréjében. Pajzsmirigy alulműködés esetén nélkülözhetetlen elem
 • segít, hogy egészséges hajunk és körmeink legyenek- a szakemberek véleménye szerint a megfelelő szeléntartalom csökkentheti a hajhullást, és enyhítheti a fejbőr szárazságát, ami a korpásodáshoz vezet
 • meddőség - a szelén hozzájárul a női és férfi terméketlenség felszámolásához, a sikeres reprodukcióhoz és az ivarszervek egészséges működéséhez; segít normalizálni mind a tesztoszteron, mind az ösztrogénszinteket
 • segíti a spermiumok képződésének megfelelő folyamatát, pl. azáltal, hogy hozzájárul a spermiumok megfelelő mozgékonyságának fenntartásához
 • szemeink egészsége - kiveszi részét a szürkehályog és a sárgafolt-degeneráció megelőzésében
 • szívbetegségek-gátolja az erekben a vérrögképződést, csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, növeli a jó koleszterin (HDL) arányát a vérben
 • gyulladáscsökkentő -részt vesz testünkben a prosztaglandinok termelésében, amelyek kontrollálják a gyulladásokat, illetve képesek enyhíteni a reumás ízületi gyulladást
 • demencia ellenes - a szelén szerteágazó jótékony hatása még az agyra is kiterjed. A szelén az olyan agyi kemikáliák előállításában is részt vesz, mint a neurotranszmitterek, ezen kívül a tudósok az időseknél tapasztalható alacsony szelénkoncentrációt összefüggésbe hozzák a demencia, és a szenilitás megnövekedett kockázatával.
 • fejfájás - szelénpótlás hatására enyhülhet a koponyaűri nyomás következtében fellépő fejfájás, hányinger és szédülés
 • depresszió - az alacsony szelénstátusz azoknál is kimutatható, akik depresszióval és hangulatzavarokkal küzdenek.
 • rákprevenciós tápanyag, különösen húgyhólyagrák, prosztatarák, tüdőrák és bizonyos gyomor-bélrendszeri rákok esetében

A szelén jótékony hatása az egészségre

Rákmegelőzés

Ahogy már említettük, a szelén számos sejtfolyamatban részt vesz, többek között a szervezetnek a rákos folyamatokra adott válaszában. Mivel a rákot nehéz gyógyítani, rendkívül fontos a megelőzés.

A szelén kulcsszerepet játszik számos enzimreakcióban, többek között az apoptózisban, amely a veszélyes sejtek programozott halálát jelenti, az egészséges sejtek károsítása nélkül. A sejtanyagcsere melléktermékei, a szabad gyökök rákot okozhatnak, károsíthatják a DNS-t és mutációkat okozva rákos sejteket hoznak létre.

A szelén képes elősegíteni a DNS gyógyulását és megakadályozni az ilyen mutációt. Végül: a glutationszuperoxidáznak, a szervezetben jelen levő fontos rákellenes vegyületnek is szüksége van szelénre a működéshez.

Antitestek és az immunrendszer

Tanulmányok bizonyítják, hogy a szelén fontos szerepet játszik az antitestek aktivizálásában.Az antitestek az immunrendszer elemei, amelyek képesek érzékelni és elpusztítani a vírusokat, baktériumokat, gombákat és egysejtűeket, amelyek betegségeket és fertőzéseket okozhatnak.

A szelén stimulálja ezeket az antitesteket, különösen miután az ember védőoltást kapott valamely betegség ellen. Ilyenkor a szervezet gyakorlatot szerez a betegségek legyőzésében, és egész életében védett marad tőlük.

Autoimmun betegségek

Autoimmun pajzsmirigygyulladásban alacsony a szervezet szelénszintje. Esetleg más autoimmun betegségeik miatt is előfordulhat ez (pl. lisztérzékenység, Crohn betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás). Akik autoimmun rendellenességekkel küszködnek, gyakran kerülik a glutént, mert az felerősíti az immunválaszt.

Sajnálatos módon a legtöbb szelén a kenyérből, tésztából, gabonafélékből és szelénnel dúsított lisztből kerül (kerülne) a szervezetünkbe. Mindenki, aki gluténmentesen táplálkozik, kerüli ezeket az élelmiszereket az immunrendszer gluténra adott válaszának elkerülése végett.

Akiknek autoimmun betegségük van, nagyobb mértékben ki vannak téve a szelénhiány kockázatának. A kutatók lelkesen állítják, hogy a szelén helyreállítja az egyensúlyt, és nemcsak a pajzsmirigyét, de az immunrendszer egyensúlyát is.

Gyulladásgátló hatás

Az immunrendszer erősítésén kívül a szelén arra is alkalmas, hogy megvédje a szervezetet a kifáradástól, és attól, hogy az ember öregebbnek érezze magát a koránál.

A szelén csökkenti az oxidatív stresszt, ami gyakran az ízületeknél és a csontoknál jelentkezik, és olyan gyulladásos betegségekben manifesztálódik, mint a reuma, a köszvény, a pszoriázis, lupus, ekcéma, amelyek fájdalommal és gyengeséggel járnak. 
A gyulladás csökkentésével az ember aktív, egészséges maradhat, és évekre megszabadulhat a fájdalomtól is.

A pajzsmirigy egészsége

Hogy igazán értékelni tudjuk a szelén fontosságát és kapcsolatát a pajzsmiriggyel és az immunrendszerrel, azt kell megértenünk, hogyan hasznosul a szervezetünkbe kerülő organikus szelén: szeleno enzimekre bomlik (vagy szelenoproteinekre, a kettő ugyanazt jelenti).

Amikor a szervezet szintetizálja a szelént, az alábbi háromféle szelenoprotein valamelyike keletkezik:

 •  
 • GPx (gluthiaoneperoxidases): antioxidáns, ezért talán a legjobban ismert szelenoprotein.
 • TRx (thioredoxinreductases):aktívan részt vesz a sejtépítésben és növekedésben.
 • DIs (Iodothyroninedeiodinases): az anyagcseréért, valamint a T4-nek T3-má való alakításáért felelős.

Mindegyik szelenoproteinnek megvan a maga szerepe a pajzsmirigy működésében. 11 olyan szelenoproteint ismerünk, amely részt vesz a pajzsmirigy hormon termelésében. Nem meglepő tehát, hogy a pajzsmirigy szeléntartalma magasabb, mint bármely más szervünké.

Szelénhiány esetén a szervezet a rendelkezésére álló összes szelént a pajzsmirigy felé fogja irányítani.

Ez magyarázatot ad a gyakran tapasztalható tünetekre: agyi köd, szenilitás és általában csökkent kognitív képességek azoknál, akik szelénhiányban szenvednek. Még az agy és a neurotranszmitterek is alárendelik magukat a pajzsmirigynek, már ami a szervezet szelénstátuszát illeti.

A szelénhiány Basedow-kórhoz, pajzsmirigy alulműködéshez, Hashimoto betegséghez és más pajzsmirigy rendellenességekhez vezet. A közelmúltban végzett kutatások kimutatták, hogy a szelénpótlás képes csökkenteni a T4, a szabad T4 és a reverz T3 szinteket a vérben.

A pajzsmirigy hidrogén peroxidot termel a T4 termelése során. Bár a megfelelő működéshez szükség van bizonyos mennyiségű hidrogén peroxidra, ha túl sok van belőle, akkor magas lesz a T4 szint, és ennek következtében kevesebb T3 áll rendelkezésre. A túl sok hidrogén peroxid sejtpusztulást is okoz. A GPx antioxidáns szelén lebontja a felesleges hidrogén peroxidot, és TRx-ként megakadályozza a sejtkárosodást és a pajzsmirigysejtek elhalását.

Antioxidáns és öregedés gátló hatás

A szabad gyökök az egész szervezetre káros hatással lehetnek. Képesek meggyengíteni vagy elpusztítani a sejteket minden szervrendszerben, tehát a szelén antioxidáns hatása kulcsszerepet játszik egészségünk védelmében a rákmegelőzésen kívül is. 

A szabad gyökök okozhatnak szívbetegséget, veseelégtelenséget, emésztési zavarokat, metabolikus szindrómát, hormonzavart és idő előtti öregedést. A szelén antioxidánsként hat, és további antioxidánsok termelődését segíti elő.

A szabad gyökök állnak a ráncosodás, öregségi foltok, megereszkedett bőr, gyengülő izomzat és általában az öreges megjelenés hátterében. A tudati funkciók hanyatlását is összefüggésbe hozzák a szabad gyökök tevékenységével. A szelén a szabad gyökök semlegesítésével képes elejét venni ezeknek a veszélyes betegségeknek, még mielőtt lesújtatnának szervezetünkre.

Beck betegség

Van egy különleges kór, az úgynevezett Kashin-Beck betegség, amely az olyan országok népességét veszélyezteti, ahol szelénhiány észlelhető. Ez a szelénhiány legsúlyosabb és leginkább szembetűnő következménye, amely a porcsejtek elhalásával, visszamaradott növekedéssel jár, aminek gyakran fiatal kori arthritis a következménye.

A tünetek: ízületi fájdalom, merevség, korlátozott képesség a mozgásra. 
A Kashin-Beck betegségnek a szelénhiány nem az egyetlen, de a legfőbb okozója.

Szívbetegségek

A szelén vérhígító hatású, így csökkenti a vérrögképződés rizikóját valamint az LDL koleszterin felhalmozódását a vérerekben. 
A plakkok érelmeszesedést, szívrohamot és stroke-ot okozhatnak, a szelén tehát az egész szervezet egészsége szempontjából fontos tápanyag.

Tudtad a szelénről, hogy…?

 • A vetélésre hajlamos nők szervezetében általában kevés a szelén.
   
 • Egy Hollandiában végzett kutatás összefüggést fedezett fel a szelénbevitel és a prosztatarák alacsonyabb szintű rizikója között. A kutatók megmérték a résztvevők lábujj körmeiben levő szelén szintjét; ez olyan marker, amellyel hosszabb távon ki lehet mutatni a szelénbevitelt. Azt tapasztalták, hogy minél több szelén volt a résztvevők körmében, annál kisebb volt náluk a prosztatarák rizikója.
   
 • A szelén az E-vitaminnal szoros összefüggésben hat, olyan antioxidánsként, amely megakadályozza a szabad gyökök kialakulását, képes csökkenteni a bőrrák rizikóját és megakadályozni a leégést a napon.
   
 • 1996. karácsonyán jelent meg egy olyan tudományos értekezés, amely szerint a szelén képes a felére csökkenteni bizonyos rákbetegségek halálozási rátáját. Azóta sok további kutatás zajlott, és világossá vált, hogy a szelénnek az egészségre gyakorolt jótékony hatása legalábbis figyelemre méltó.
   
 • Szerencsénkre a szabad gyököket féken tartják az antioxidánsok. A szelénről tudjuk, hogy erőteljes antioxidáns hatással rendelkezik, így elméletileg véd a rák ellen is. Van azonban a szelénnek egy másik trükkje: stimulálja az immunrendszert, és ezért tűnik úgy, hogy segít a szervezetnek elpusztítani a nagyon korai tumorokat. 
  A 70-es évek óta megfigyelték, hogy azok vannak leginkább kitéve a rákos elhalálozás kockázatának, akik a legkevesebb szelént fogyasztják. Az 1996-os volt az első olyan tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy szelénpótlással csökkenteni lehet-e a rák kockázatát, vagy sem. 
  A vizsgálatban több mint 1300 ember vett részt, mindegyiküknek volt már nem-melanóma típusú bőrrákja. A csoport fele szelént kapott, a másik fele placebót. Körülbelül négy évvel később kiderült, hogy a szelént szedő csoportban fele akkorára csökkent a rákos halálozás rizikója, mint a placebo csoportban. Miközben a szelén nem befolyásolta a bőrrák kockázatát, jelentősen csökkentette a prosztata-, vastagbél- és tüdőrák kockázatát.
   
 • Most zajlik egy európai vizsgálat, amelynek során 42000 ember bevonásával tanulmányozzák a szelén és a rák kockázatának összefüggéseit. Amennyiben az eredmények – amelyeket 5 év múlva fognak nyilvánosságra hozni – olyan pozitívak lesznek, ahogy a kutatók várják, a szelént hatékony rákellenes szerként fogjuk ünnepelni.
   
 • A szelént legjobb E-vitaminnal együtt szedni, mivel megkönnyítik egymás felszívódását.
   
 • A szelén fokozott bevitele különösen fontos bélbetegségek, bélgyulladások, dohányosok, infarktuson, illetve szélütésen már átesettek számára. Az olyan gyomor- és bélrendszeri rendellenességek, mint pl. a Crohn-betegség, blokkolhatja a szelén felszívódását! 
   
 • Kerüld el a nem organikus változatok, például a szelenit szedését, amely káros kölcsönhatásba léphet a C-vitaminnal és más tápanyagokkal.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szelénpótlás jótékony hatásait.

A legtöbb embernek elegendő a napi 100-200 mikrogramm szelén szedése.
Akiknek a fogában amalgámtömés van, vagy jódot szednek, többre lehet szükségük, de ebben az esetben is ajánlatos 200 mikrogramm szerves szelén szedésével kezdeni, és fokozatosan eljutni a 400–600 mikrogrammos tolerálható felső értékig. 

A megfelelő szelénpótlás bölcs döntés azok részéről, akik pajzsmirigy és autoimmun rendellenességektől szenvednek, mivel így korrigálni lehet a pajzsmirigy funkció és az immunválasz egyensúlytalanságait.

Összetevők:

Hatóanyag a napi adagban:

1 tabletta

NRV %*

Organikus Szelén (L-szelenometionin)

100  mcg

181,8

 


*NRV%: Vitaminok és ásványi anyagok ajánlott napi beviteli referencia érték %-a, felnőttek esetében

Egységár: 1 db tbl. ára: 33,- ft

Felhasználási javaslat: napi1 tabletta étkezés után, bőséges folyadékkal. 

Kiszerelés: 60 tabletta

 

tabletta / 60 db

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Hasonló termékek

Cikkszám: dt0028
Raktáron

A kapormag és a króm együttesen hozzájárulhat a cukorbetegség kezeléséhez, a vércukorszint szabályozásához, az erőnlét növeléséhez, az emésztőrendszer egészséges működéséhez, a koleszterin szint csökkenéséhez és az immunrendszer erősítéséhez. Szedése cukorbetegeknek és metabolikus szindrómában szenvedőknek ajánlott!

2.190 Ft
Cikkszám: dt067
Raktáron
A Natur Tanya® szerves, vegán vaskapszula, újgenerációs vaskészítmény. Aminosav-kelát formában tartalmazza az Albion™ cég által Ferrochel néven szabadalmaztatott szerves vasat, a vas-biszglicinátot. világszabadalommal védett vegán vas formula, vérképzést támogató szerves vitaminokkal is dúsított, mint folsav, B12- és C-vitamin. 
2.190 Ft
Cikkszám: dt0008
Raktáron

Magyar termék! Szerves Cink tabletta, A cinket szerves formában tartalmazza, ami magas- és sejtszintű biohasznosulást eredményez (a szervezet könnyen felismeri és hasznosítja). 

2.290 Ft