Padlizsán pástétom - Vineta

Tóbi Andrea
2014. 07. 12. 13:33:00
Padlizsán pástétom - Vineta A Vineta a Családom egyik kedvence. Most, hogy már lehet magyar padlizsánt is vásárolni, gyakran készítjük ezt az egyszerű, de nagyon finom pástétomot.

Hozzávalók: Mivel nem kicsi a Család, így a mennyiség sem kicsi.

6 db közepes padlizsán / lehetőleg egyformák/
2 db közepes vöröshagyma
4 db gerezd fokhagyma
1 citrom leve
só, ízlés szerint
2-3 dl olíva olaj / amennyit felvesz/

Előszőr a padlizsánokat megsütötöm a sütőben a grillrács alatt, majd gyorsan beledobom hideg vízbe. Ettől könnyel lehúzható a padlizsán bőre. Majd aprítógéppel lepépesítem, és meglocsolom a citrom levével. Citrom függő, hogy mennyi leve van, így csak fokozatosan adom hozzá, nehogy túl savanyú legyen. A hagymákat apróra szelem aprítógéppel. Nagyon kell vigyázni, mert, ha sokáig aprítjuk, vagy reszeljük / ezt nem szoktam /, akkor a hagyma megkeseredhet. A nagykönyv szerint fakéssel szabad csak aprítani a padlizsánokat, nehogy megbarnuljanak. Idő hiány miatt én ezt kihagyom. Gyors aprítás, gyors citromos locsolás után is szép világos marad.

A pépes, citrommal meglocsolt padlizsánhoz hozzákeverem a hagymákat és megsózom. Ezután adom hozzá fokozatosan a hidegen sajtolt, jó minőségű olíva olajat fokozatos kevegetés közben. Elsőre kb. másfél- 2 dl olajat vesz csak fel. Beteszem a hűtőbe min. 1 órára. Itt a hidegtől összeáll , majd annyi olívát adok még hozzá, amennyitől kellemesen kenhető állapotú lesz. Pótlom az esetleges só mennyiséget.
Aki szereti a majonézes változatot, annak ilyenkor majonézt érdemes az olíva helyett hozzáadni.

A legfinomabb szerintem pirítós kenyérre kenve, nem túl vékonyan. Mellé felszelek uborkát, paradicsomot, paprikát.

Jó étvágyat hozzá!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kedvenc receptek
blog comments powered by Disqus