Barion Pixel
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Öregítő ételek

Tóbi Andrea forrás: www.paramedica.hu
2014. 11. 01. 13:20:58
Öregítő ételek Minden fajta élelmiszer, amit napi szinten fogyasztunk, biokémiai reakciókat hoz létre a szervezetünkben. Ezáltal némelyik felgyorsítja az öregedési folyamatot, mások viszont segítenek az öregedés elleni küzdelemben.

Ha rendszeresen nem megfelelő ételeket fogyasztunk, ettől 10 évvel idősebbnek nézhetünk ki, és úgy is érezhetjük magunkat! A megfelelő élelmiszerek fogyasztásával viszont, idővel, 5-10 évvel fiatalabbnak nézhetünk ki a korunknál.

Amikor az öregedésről beszélünk, akkor nem csak a ráncokra vagy a haj dússágára gondolunk, hanem olyan láthatatlan folyamatokra is, mint például a belső szervek működési problémái vagy az ízületek kopása. Abban biztosan egyetértünk, hogy e tényezők fontosabbak, mint a külső megjelenés, ám mind a külső, mind a belső fiatalodás elérése lehetséges!

Ehhez ismerkedjünk meg azzal a három folyamattal, amely jelentős hatással van az öregedésre – ezek a „glikáció”, a „gyulladás” és az „oxidáció”.

Glikációnak nevezik azt a folyamatot, amely során a cukor fehérje- vagy zsírmolekulákhoz kötődve, károsítja azok biológiai funkcióit. Ez ételkészítés során akkor fordul elő, amikor cukrot (vagy fruktózt) és fehérjét vagy zsiradékot együtt főzünk. A főzés-sütés során előrehaladott glikációs végtermékek (Advanced Glycation End Products vagy röviden AGE-k) keletkeznek. Ilyen AGE-k a szervezetben is keletkeznek, amikor a vérben a különféle cukrok fehérje- és zsírmolekulákkal találkoznak. A fruktóz és a tejcukorból keletkező galaktóz a cukornál 10-szer hajlamosabb AGE-t képezni. Ezek a nemkívánatos elemek felgyorsítják az öregedést, hosszútávon károsítják a belső szerveket, az ízületeket és ráncosítják a bőrt.

A legfőbb faktor, amely fokozza az AGE-k termelődését a szervezetben, nem más, mint a magas vércukorszint. Ezért van az, hogy a II-es típusú cukorbetegek gyakran idősebbnek néznek ki a koruknál. Ez az öregedést gyorsító hatás nem csak a cukorbetegeknél jelentkezik.

• Az 1. számú élelmiszer, ami felgyorsítja az öregedést: a napjainkban termesztett búzafajták (igen, a „teljes kiőrlésű” is!).

Kevéssé ismert, hogy a búza tartalmaz egy nagyon rendhagyó típusú, más élelmiszerben nem található szénhidrátot, az amilopektin-A-t, amelynek hatására a vércukorszint jobban kiugrik, mint a cukortól, vagy bármilyen más szénhidráttól. A búzából készült kenyérnek magasabb a glikémiás indexe, mint a cukornak. Mindez igaz a búzából készült egyéb péksüteményekre (kifli, zsemle), müzlikre, reggeliző pelyhekre is.

Próbaként vércukorszint mérést végeztünk 45 perccel étkezés után, először két szelet teljes kiőrlésű pirítós kenyér, második alkalommal pedig azzal azonos szénhidrát-tartalmú egy tál zabpehely kása elfogyasztását követően. Eredmények: a pirítós kenyér után 45 perccel az éhgyomri 4,7-ről 8,6-ra ment fel a vércukorszint, míg a zabpehely kásától 4,7-ről csak 6,2-re.

Minél magasabb a vércukorszint átlaga, annál több AGE keletkezik a szervezetben. A nagy mennyiségű búzafogyasztás tehát hozzájárulhat az öregedési folyamatok felgyorsulásához. A másik potenciális egészségkárosító tényező a búza glutén-tartalma, amely gyulladáskeltő hatású az emésztőrendszerben, és a szervezet más részein is.

A búza fogyasztásának mérséklése, illetve helyettesítése az étrendben (más gabonafélékkel vagy magvakkal, egyéb növényekből készült lisztekkel) még testzsír-csökkenést is eredményez, ami egy igen kedvező „mellékhatás”. Idősebb embereknél is tapasztaltuk, hogy a búzafogyasztás jelentősebb csökkentését követő három hónap után krónikus ízületi fájdalmaik jelentősen csökkentek vagy megszűntek, emellett testsúlyproblémáik is rendeződtek.

• A 2. számú élelmiszer, ami felgyorsítja az öregedést: a kukorica alapú ételek (pl. kukoricaszirup, kukorica pehely, kukorica chips, kukorica olaj).

A tortilla chipsek, a kukoricapehely, és olaj mellett a legnagyobb mumus, amely mostanában nagy médiafigyelmet kap: a magas fruktóz-tartalmú kukorica szirup (angol rövidítése: HFCS). Kutatók azt találták, hogy az ebben lévő fruktóz 10-szer annyi AGE termelődését váltja ki, mint a glükóz. Ez azt jelenti, hogy az üdítőitalokban, salátaöntetekben, kechupban és más feldolgozott élelmiszerekben elfogyasztott fruktóz még jobban felgyorsítja az öregedési folyamatokat, mintha egyszerűen cukorral édesítenék azokat.

A másik probléma a kukoricával és annak olajával, hogy általuk nagy mennyiségű omega-6 zsírsav kerül az étrendbe, ami az omega-3 és omega-6 felborult arányához, gyulladáshoz és oxidációhoz vezet a szervezetben. A kukorica nem annyira káros, mint a búza, mert legalább glutént nem tartalmaz, ám, ha fiatalos, vékony és egészséges szeretne lenni, érdemes csökkenteni az étrendben a kukorica alapú ételek gyakoriságát.

A 3. számú élelmiszer, ami felgyorsítja az öregedést : a cukor / a cukros és bizonyos keményítő tartalmú ételek /.

A cukorról általában csak az elhízás és a II-es számú cukorbetegség veszélye miatt mondunk le. Eddig nem is számoltunk az öregedést gyorsító hatásával.  Ezért  érdemes kétszer is meggoldolnunk, mielőtt cukros desszerteket, süteményeket, reggeliző pelyhet, vagy más édességet fogyasztunk.

Édességigényünk kielégítésére nyugodtan fogyaszthatunk egy-két kocka magas kakaótartalmú étcsokoládét, amelynek a cukortartalma csupán 2 gramm (lehet már cukormentes csokoládét is kapni), míg egy adag torta vagy fagylalt kb. 40-80 gramm, öregedést fokozó cukrot tartalmaz.

Cukor helyett a kávé, tea, vagy a sütemények édesítésére használhatunk például egy természetes, kalóriamentes édesítőt, a steviát vagy az eritritet. Mindkettő elősegíti a vércukorszint kontrollálását és ebből kifolyólag lassítja az öregedési folyamatokat.

Ne felejtsük el, hogy bizonyos keményítőtartalmú ételek (pl. fehér rizs, zabpehely, burgonya) szintén jelentősen megemelhetik a vércukorszintet és ez által az AGE-k termelődést. Ezeket az ételeket csak nagyon kis mennyiségben fogyasszuk, és mindig kombináljuk egészséges zsiradékokkal és fehérjével, ami lelassítja a vércukorszint emelkedését.

• A 4. számú élelmiszer, ami felgyorsítja az öregedést: a növényi olajak (pl. szójaolaj, repceolaj stb.).

Ezeket a feldolgozott és finomított termékeket eddig „egészséges” zsiradékként reklámozták, pedig átmentek egy rendkívül magas hőmérséklete történő finomítási eljáráson. Többek között a hexán navű kémiai oldószer alkalmazásával. Így a többszörösen telítetlen zsírsavak nagyfokú oxidáción mennek keresztül, s ettől erősen gyulladáskeltő hatásúak a szervezetben. Szabadgyököket hoznak létre, károsítják a sejtmembránokat, hozzájárulnak a gyorsabb öregedéshez, a szívbetegség és egyéb egészségi problémák kialakulásához

Ezek elkerülésére, használjunk inkább valóban egészséges zsiradékokat (pl. extra szűz olíva olaj, avokádó olaj, kókuszolaj), illetve a legeltetett állatok tejéből készült vajat.

Forrás: M. Geary és C. Ebeling: These 4 Foods Accelerate Aging. Ford. Mezei Elmira.A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.


Fenti cikk helyes értelmezéséhez néhány rövid, 
ám fontos kiegészítés kívánkozik.

A kutatási eredmények és az egészségkárosító tényezők nem az évezredekig világszerte fogyasztott búzára és kukoricára, hanem a manapság termesztett nemesített, „módosított” növényekre vonatkoznak.

A kutatási adatok nem az évezredekkel ezelőtt élő, egész nap kemény fizikai munkát, testmozgást végző emberekre, vagy a ma is hasonló természeti körülmények között élő népekre vonatkoznak. A vizsgálatban a mai „modern”, mozgásszegény életmódot élő, finomított készételeket fogyasztó alanyok vettek részt.

Évezredekkel ezelőtt az ember „kidolgozta” magából a szénhidrátokat (lisztet, fruktózt), fehér cukor és hőkezelt, vegykezelt növényi olaj pedig nem is volt.

Fentiek szerint, a régi mondás ma így hangozna: „aki nem dolgozik (fizikai munkát), ne is egyék (szénhidrátokat)”.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus