Női hormonokról 1.rész

Női hormonokról 1.rész

A női testet és menstruációs ciklust az ösztrogén és a progeszteron szabályozza. Ennek a kettőnek a kapcsolata és igen kényes egyensúly határozza meg nőgyógyászati egészségünket.

Ösztrogén és progeszteron

A női testet két fontos nemi hormon szabályozza: az ösztrogén és a progeszteron.

Kettejük a kapcsolata és igen kényes egyensúlya határozza meg nőgyógyászati egészségünket.

Ösztrogén – ösztro: a női emlős termékeny időszaka + gén: generálni

·         Elsőszámú női nemi hormon (ösztradiol, ösztriol, ösztron összefoglaló neve)
·         Felelős a másodlagos női jegyek kifejlődéséért (mellek, méh…) és a a menstruáció létrejöttéért
·         Magyarul tüszőhormonnak is hívjuk, hiszen az ösztrogéncsúcs váltja ki a peteérést és tüszőrepedést
·         A ciklus első felében van jelen
·         A petefészkekben termelődik
·         Zsírsejtekben raktározódik, szaporodik és nem könnyen ürül ki
·         Kutatók úgy nevezik, hogy “Az élet angyala… a halál angyala”

Progeszteron – pro: valamiért + gestation: terhesség

·         Nemcsak nemi hormon, mindennemű emlős termeli
·         Ellensúlyozó hormon, az ösztrogén ellensúlyozója
·         Peteérés után termelődik a petefészekben (amennyiben volt ovuláció), illetve kis mennyiségben a mellékvesékben is termelődik
·         A ciklus második felében van jelen
·         Más néven sárgatest hormonnak nevezzük, mivel a tüszőrepedés után a visszamaradt sárgatestben termelődik
·         Sajnos könnyen kiürül és a kortizol nevű (stressz hormon) blokkolja
·         Napi 20 mg-ot kellene, hogy termeljen egy egészséges nő petefészke ovuláció (tüszőrepedés) és menstruáció között (14 napon át) az egyensúly fenntartása érdekében
·         Latin neve: PRO-GESTATION, azaz PRO=valamiért és GESTATION=teherbeesés mutatja, hogy jelenléte alapvetően fontos az egészséges terhességért

E két hormon játéka szabályozza a női ciklust és a nő testi-lelki egészségét.

A női ciklus egy hónapról hónapra ismétlődő gyönyörű folyamat.

A ciklus során tulajdonképpen minden hónapban a női szervezetet felkészül a fogamzásra, a megtermékenyült pete beágyazódására. Amennyiben ez nem következik be, a szervezet kilöki a feleslegessé vált petét és a fogadásra előkészített szöveteket, a méh belső nyálkahártyáját: ez a menstruációs vérzés.

Menstruáció vagy vérzés időszaka

A ciklus kezdetének mindig a menstruáció első napját tekintjük. A vérzés időszaka normálisan 3-5 napig tart. Ebben az időszakban leválik a méhnyálkahártya felső rétege, amely vérrel keveredik. Kb. 50 ml vért veszítünk egy menstruációs vérzés során. A menstruáció alatt összehúzódik a méh izomzata, hogy támogassa a nyálkahártya leválását, aminek normális körülmények között fájdalommentesen kellene zajlania. A menstruáció végén újra elkezdődik a petefészkekben a felépítő folyamatok, amely végül is a vérzés végéhez vezet.

Proliferációs vagy felépítési szakasz

Normál esetben a hipotalamusz, azaz az agyunk szabályozó központja kíséri figyelemmel a petefészkeink hormontermelődését és így szinkronizálja a normális menstruációs ciklust.
Amikor a havi vérzés véget ér, a hipotalamusz GnRH hormont bocsájt ki, amely stimulálni fogja az agyalapi mirigyünket az FSH (tüszőérlelő) és az LH (tüszőrepesztő) hormonok kibocsájtására.
Ezek a hormonok utasítják a petefészket ösztradiol termelésére, amely majd szépen elkezdi a tüszőérlelést (petesejt érlelést a tüszőben), kb. 120 tüszőnél.
Szintén a petesejt által megtermelt ösztrogének hatására a felépítési szakaszban, azaz a 6. és a 12-13. nap között a méhnyálkahártya megújul. Az ösztrogének a vérkeringésen keresztül jutnak el a nyálkahártyáig. Mint egy virágnál, amely új gyökeret hoz, új vérerek képződnek és nőnek bele a méhnyálkahártyába, s a nyálkamirigyek újra elkezdenek növekedni.

Az ovuláció

A 12-13. napon az ösztrogén koncentrációja a vérben eléri a csúcsot, s ekkor az agyalapi mirigy (hipofízis) által termelt luteinizáló hormon (LH) kiváltja a tüszőrepedést:  az első tüsző, amely beérik, kiszabadítja magából a petesejtet, mely a petevezetőn keresztül útnak indul a méh fele. Ez maga az ovuláció, azaz a tüszőrepedés. A visszamaradt tüsző-burok pedig azonnal átalakul sárgatestté és elkezd nagy mennyiségű sárgatest-hormont, azaz progeszteront termelni. Ezzel elindul a ciklus új szakasza.

Luteális vagy sárgatest szakasz

A tüszőrepedés jó esetben két héttel a rá következő menstruáció előtt történik. Tehát egy 28 napos ciklust alapul véve a luteális szakasz a 14. naptól indul a tüszőrepedés után, s röviddel a következő menstruáció előtt, a 28. napon végződik.

Ovulációkor bizony egyik pillanatról a másikra a progeszteron koncentráció 200-300-szorosára változik, az ösztrogénhez viszonyítva. Azaz a progeszteron átveszi az irányítást!

Ez a mennyiségű progeszteron fogja napról napra a méhnyálkahártyát megfelelő minőségűvé tenni egy esetleges beágyazódáshoz: azaz a méhnyálkahártya mirigyeit több szekrétum képzésére (azaz különböző anyagok kiválasztása indul meg) készteti, s a mirigyek tovább növekedésével a nyálkahártya átépül: a nyálkahártyába glikogén épül be, amely a glükóz tartalékolt formája. Amennyiben bekövetkezik a terhesség, az embrió az első hetekben ebből fog táplálkozni.

Ugyanakkor ez a progeszteron mennyiség küldi azt az üzenetet az agyalapi mirigynek, hogy nem kell további ovuláció.

Ha a megtermékenyítés nem történik meg ezen a kb. 14 napon belül (ciklus második fele, főleg ovuláció utáni 8 nap), a petefészek elkezdi csökkenteni az ösztrogén és progeszteron termelést. Majd kb. 1 nappal a menstruáció megjötte előtt a. sárgatest visszafejlődik, és nem termel többprogeszteront sem, ekkor hirtelen mindkét hormon szintje hirtelen nagyon leesik, melynek hatására a méhnyálkahártya ledobódik, azaz megjön a menstruáció. Ez úgy történik, hogy a méh artériái a lecsökkent hormonszintek hatására összehúzódnak, a méhnyálkahártya vérellátása erősen lecsökken és helyi oxigénhiány (isémia) lép fel. Pár órán belül elhal a nyálkahártya és ledobódik.

Van egy ún. visszacsatolás, azaz az alacsony hormonszint hatására a GnRH elkezd növekedni és minden kezdődik elölről, és egy új ciklusba lépünk.

Hormonok összjátéka

Mint látható, az egész ciklus során a hormonok összjátéka figyelhető meg: az ösztrogén stafétabotot ad át aprogeszteronnak a ciklus közepén, a petefészek munkáját pedig egy másik hormontermelő szervünk, az agyalapi mirigy kíséri figyelemmel.

Kísérjük figyelemmel a ciklusunkat!

Úgy valljuk, minden nőnek illik ismernie a testét, a ciklusát, amennyiben figyelemmel szeretné kísérni nőgyógyászati egészségi állapotát.

Általában egy átlag nő úgy éli le az életét hogy azt figyeli, hogy van-e menstruációja, illetve hogy az nagyjából szabályos-e, nincs-e közti vérzés. Azt hisszük, ha van havonta rendben menstruációnk, akkor biztosan teljesen egészségesek vagyunk. Az ovuláció (tüszőrepedés) figyelését elhanyagoljuk, pedig a progeszteron termelés ovuláció-függő. Abból a szempontból, hogy mennyi progeszteron termelődik, nagyon fontos tudni, hogy egyáltalán én a ciklusaimban ovulálok-e vagy nem.

Kérdése van? Tegye fel bátran! Szívesen segítünk.

forrás: hormonharmonia.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus