Méhészet csodái

Méhészet csodái

Tudományosan bizonyított, hogy a méhészeti termékek, mint például a pollen, propolisz és méhpempő is, erős antibakteriális hatással rendelkeznek. A hidegebb időjárásban igencsak ajánlott alkalmazásuk a légúti betegségek megelőzésére és kezelésére, a csont-és ízületi gyulladások enyhítésére.

1. Méhpempő

A dolgozó méhek készítik a méhkirálynő részére. A méhpempő kízárólag a méhkirálynő tápláléka.Attól kezdve, hogy kikel, egész életében ezt fogyasztja.Az a tény, hogy a méhpempő fogyasztása a királynő fejlődését és lényét kivételessé teszi, felkettette az tudomány érdeklődését.
A fiatalság és a hosszú élet elixirjeként is ismerjük.
Erősíti az immunrendszer, serkenti az agyi aktivitást, megszünteti a fáradtságot és az álmatlanságot.  A méhpempő az egyetlen tiszta forrása az acetilcolinnak, mely segíti az agy és az idegek normális működését.  Egyedülállóként tartalmazza a HDA-10 savat, mely nagyon erős gyulladáscsökkentő, antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik.  Növeli a szervezet ellenállóképességét, így hatékonyan vehetjük fel a harcot a szabadgyökök ellen is.  A méhpempő 18 féle esszenciális aminósavat tartalmaz, amelyet a szervezet másképp nem képes előállítani. Ide tartozik a B5-vitamin is, mely hozzájárul a koenzim-A előállításához, amely létfontosságú a proteinek, cukrok és fehérjék anyagcseréjében.  A járványok idején hasznos lehet a méhpempő fogyasztása, hiszen így elkerülhetjük az influenzát vagy más akkut vírusos fertőzést.
Azonban aki hajlamos az allergiára, kezdetben óvatosan alkalmazza a méhészeti termékeket.
Mivel nagyon sok a méhpempőben az ásványi anyag, csökkenti a reumás fájdalmakat és segítségünkre lehet a csontritkulás kezelésében is.

2. Pollen

A méhpollent (megtermékenyített virágpor) az egyik legösszetettebb természetes tápláléknak tartják. Majdnem minden tápanyag megtalálható benne, amire az embernek szüksége van, plusz a fehérjetartalmának kb. 40 százaléka szabad aminosav formájában van jelen.A komplex és tápanyag dús méhpollen segít helyreállítani az olyan étrendeket, amelyek kevés tápanyagot tartalmaznak vagy nem elég kiegyensúlyozottak. Az egyik leggazdagabb ismert vitamin-, ásványi anyag-, aminosav-, hormon-, enzim- és zsírforrás, valamint jelentős mennyiségű természetes antibiotikumot is tartalmaz.
Nagyon gazdag rostokban, és magas A-, K- és C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a gyomor, máj és epehólyag normális működését. Javítja az emésztést, a koncentrációt és a memóriát.
Hogyan építse be a virágport az étrendbe?
Ha úgy dönt, hogy beépíti a méhpollent az étrendjébe, néhány tényezőt figyelembe kell vennie; első sorban azt, hogy nyersen szerezze be (nem pasztörizált állapotban), és ha lehet, helyi termelőtől.

3. Propolisz

A propoliszt használják a méhek a kaptár egészségének megőrzésére és a körokozók távoltartására .Gyulladáscsökkentő és vírusölő hatása miatt a mézzel együtt kiváló hatása van az akkut köhögéses megbetegedések kezelésében. Emellett pedig csökkenti az asztmás tüneteket is.  Eredményesen kezelhető segítségével az orr-és arc-melléküreg gyulladás, és krónikus torokgyulladás is. Ha a propoliszt mézet és méhpempőt együtt alkalmazzuk a súlyos mandulagyulladás, és a középfülgyulladás is kezelhető. Fontos tudni, hogy a propolisz nem borítja fel a bélflóra működését, mint az antibiotikumok, ellenkezőleg, támogatja azt.  Ellenállóbbá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben.
Felső légúti megbetegedések kezelésére szedhetünk propolisz tablettát, tiszta méhpempőt, de akár virágport is.

forrás: www.twice.hu    www.mehpempo.propolisz.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus