Egészséges kenyér

Tóbi Andrea
2015. 04. 07. 10:19:00
Egészséges kenyér

Mindig keresem, kutatom az újabb és újabb recepteket. Ismét sikerült rábukkanni egy érdekességre, ami ráadásul még nagyon szépre és finomra is sikerült. A kenyér neve elég figyelemfelkeltő volt, " a világ legegészségesebb kenyere".

Gondoltam, ezt ki kell próbálnom. Nekem újdonság volt, hogy a lisztet 3 napig vízben áztassuk, és csak utána kezdjük el összeállítani a kenyeret.

Íme a recept, mely egyszerű, és nagyon egészséges. Otthon is könnyen  elkészíthető és nem tartalmaz káros anyagokat.

Hozzávalók: 300 gramm búzaliszt, 100 gramm zabpehely, 2 evőkanál szezámmag liszt, 2 evőkanál lenmag, 2 evőkanál napraforgómag, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1/2 csomag friss élesztő, 50 ml víz.

Elkészítés: A lisztet hagyjuk három napig vízben állni, közben néha cseréljük le a vizet rajta. Három nap után keverjük össze, majd tegyük aprító gépbe. Adjuk hozzá a zabpelyhet és a magokat, melyeket előtte enyhén megpirítunk egy serpenyőben.

A fél csomag élesztőt keverjük el a vízzel és a cukorral, majd várjuk meg, míg elkezd duzzadni, vagyis felfut. Ezután keverjük össze a lisztes masszával, és adjuk hozzá a sót. Alaposan gyúrjuk össze, levegőztessük, majd hagyjuk kelni egy fél órát. Újra gyúrjuk át, tegyük egy sütőpapírral kibélelt jénai tálba, majd hagyjuk kelni még kb. fél órát.

Mielőtt betesszük a sütőbe, vágjunk  a tetejére egy keresztet, és spricceljük le vízzel. Melegítsük be  a sütőt 200 fokra, és süssük  kb.50 percig.

forrás: www.twice.hu

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kedvenc receptek
blog comments powered by Disqus