Citromtorta

Kántás Kata
2014. 10. 23. 12:36:17
Citromtorta

Mire jó a munkaszüneti nap? Egy újabb üdítő süti elkészítésére a lehangoló időjárás ellen.

 

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 14 dkg vaj
  • egy csipet só
  • 1 dl víz

A tészta elkészítése:
  1. Vágd fel a vajat egy ujjnyi kockákra, és helyezd a liszttel együtt a mixerbe, vagy aprító gépbe. Ezzel kikerülhetjük az órákig tartó vajmaszikolást.
  2. 15-20 másodpercig mixeld, hogy egyenletesen összekeveredjenek.
  3. Helyezd a keveréket egy tálba, az ujjaddal csinálj a közepében egy kis lyukat, öntsd bele a víz felét, és kezdd el gyúrni a tésztát. Fokozatosan öntsd hozzá a többi vizet. Egy decinél azonban sose többet, a vajas tészta egyébként is tapadós, ha sok vizet adsz hozzá, akkor ragadni fog, és használhatatlan lesz.
  4. Ha összeállt a tészta, helyezd a nyújtópadra, és gyúrd még egy percig, majd fóliázd be, és helyezd 15 percre pihenni a hűtőbe.
  5. Fél cm vastagságúra nyújtsd ki a tésztát, majd helyzd bele a sütőformába (26 cm átmérőjű tortaforma, vagy piteforma) Villával bökdösd meg az alját, és helyezz rá valamilyen nehezéket, hogy a tészta ne keljen föl. (Mi sütőpapírral letaraktuk, és egy hőálló kerámialapot tettük rá.) 190 ºC-ra előmelegített sütőben 25 percig süsd, ezalatt készítsd el a citromkrémet

Hozzávalók a citromkrémhez:

  • 5 nagyobb citrom
  • 9 db jó minőségű tojás
  • 390 g cukor (fele nyírfacukor, fele kristálycukor)
  • 300 ml tejszín (min. 30%-os)
  • ​vaníliarúd, vaníliaeszencia vagy vaníliáscukor
Elkészítése:
  1. Reszeld le a citromok sárga héját, majd facsard ki őket. (A bolti citromokat alaposan súrold meg!)
  2. Add hozzá a kilenc egész tojást.
  3. Egy edénybe önts vizet, tedd a tűzhelyre, majd helyezd bele a citromos-tojásos keverőtálat (lehetőleg üvegtál legyen). Vigyázz, hogy a víz ne érjen hozzá a keverőtálhoz.
  4. Közepes lángon, vízfürdő felett megállás nélkül habard a citromos tojást, és folyamatosan öntsd hozzá a cukrot, majd a teszínt (amiben előre elkeverted a vaníliát).
  5. Amikor a krém eléri a 60 ºC-ot, szűrd le egy kancsóba. Lényeg, hogy ne forrjon fel, de jó meleg legyen, kb 10-15 perc.
A torta befejezése:
  1.  A 25 percnyi sütés letelte után vékony rétegben kend be a krém egy kis részével a megsült tészta belsejét, és további 10 percre tedd vissza sülni. Ez a vékony krémréteg eltömíti az esetleges lyukakat és repedéseket.
  2. A további 10 perces sütés után a citromkrémet öntsd a megsült tésztába.
  3. Csökkentsd 120 ºC-ra a sütő hőmérsékletét, és kb. 20 percig süsd alul-felül sütésen.
  4. Ha elkészült, hagyd kihűlni, majd tedd pár órára a hűtőbe.

Forrás: http://www.briocheblog.com/2012/11/citromtorta.html

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kedvenc receptek
blog comments powered by Disqus