Gluténmentes zsemlék

Kántás Kata - Tóbi Andrea
2014. 10. 05. 20:04:39
Gluténmentes zsemlék Kata lánykám ma is alkotott. Fincsi, gluténmentes zsemlécskék illatosak és finomak lettek. Így aztán az első kisebb, próba adag után azonnal dupla mennyiséget sütött.

Glutén és fehér liszt mentes péksütemény, mely belül puha, kívül pedig finom ropogós lesz. Mivel nem tartalmaz glutént, így tovább friss marad, nem szikkad meg olyan gyorsan.

Hozzávalók:

3 dl lisztkeverék ( én ezeket használtam: 1 dl rizsliszt,1 dl szezámmagliszt,1 dl mandulaliszt)
1 evőkanál puffasztott amaránt
1 evőkanál burgonypehely vagy zabpehely /rizspehely
2 púpos evőkanál útifűmaghéj
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál himalája só
3 dl jó meleg víz
1 teáskanál olívaolaj
magvak, magkeverék pl.: lenmag, napraforgómag, szezámmag, tökmag
 

Elkészítés:

180 fokra előmelegítjük a sütőt. A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a meleg vizet és az olívaolajat. Sütőpapírral bélelt tepsibe lapított gombócokat formálunk, majd a tetejét megkenjük egy kis vízzel higított mézzel ( nem lesz édes tőle), így szép fényes és ropogós lesz. A tetejét megszórhatjuk tetszés szerint választott magvakkal, magkeverékkel. Kb. 50 percig sütjük, míg szép aranybarna és ropogós lesz.

A lisztkeverék összetevőit is tetszés szerint változtathatjuk, pl.: zabpehelyliszt, amarántliszt, gesztenyeliszt, napraforgóbél liszt... stb.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kedvenc receptek
blog comments powered by Disqus